Na Scenie Smaku

Pokazy kulinarnych gwiazd, teatr gotowania, nalewki, degustacje, fiesta i radość smakowania życia. Tylko w Lublinie.

Turystyka jest częścią gospodarki. Smak Prowansji będziemy odkrywać podczas prezentacji 9 najatrakcyjniejszych produktów turystycznych z Lubelszczyzny. Na Scenie Smaku (plac Po farze) pokażemy magiczne Podlasie (Kodeń, Jabłeczna, Uroczysko Zaborek), energetyczne Roztocze (Zamość, Biłgoraj) oraz Kolonię Artystyczną (Lublin, Kazimierz, Nałęczów). Pokazom na Scenie Smaku będą towarzyszyć profesjonalne prezentacje 3 dniowych weekendowych pakietów pobytowych dla turystów z Polski i Europy.

W kuchni królować będzie dziczyzna i owoce lasu, jagnięcina, gęsina, sery i wina oraz potrawy z kwiatów. Na Zamku Lubelskim odbędzie się konkurs „Lubelskie smaki”. 

W cyklu „Europa na talerzu” pokażemy kulinarnie Belgię, Rosję i Italię. Pokazom gwiazd będą towarzyszyć wykłady i Warsztaty ze smakiem, Jarmark św. Jacka, Zielony Targ, turnieje nalewek i destylatów, jednodniowe restauracje, które otworzą ludzie kultury. Nowością będzie wegetariańska kuchnia 5 przemian.

Dla miłośników ryb mamy mega niespodziankę. Na Zielonym Targu (Błonia pod Zamkiem) stanie Chata Rybacka. Wraz ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Rybacka „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza” odtworzymy targ rybny, zaprosimy do wspólnego gotowania 5 tysięcy porcji bałkańskiej zupy rybnej.

Tradycyjnie wraz ze Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników Region Lubelski zapraszamy na wielką degustację 10 tysięcy pierogów w bałkańskich klimatach. A razem z Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich – na Bieg kelnerów na królewskim trakcie.

Nowością tegorocznej edycji będzie  konferencja dyrektorów największych festiwali smaku i kulinarnych blogerów z Polski poświęcona marketingowi gospodarczemu naszego regionu.

Mamy także niespodziankę dla miłośników prawdziwego piwa z małych lokalnych browarów. Wraz z restauracją Pub u Fotografa zapraszamy na degustacje piw z małych browarów. Jeśli lubicie dobre rzemieślnicze piwo, dobrą wędzoną rybkę to i sery zagrodowe się znajdą.

Na deser absolutna nowość: Podfestiwal kawy z pokazami, małymi koncertami, rozmowami i Balkan party. Projekt w partnerstwie z restauracją Czarny Tulipan i Akwarela Cafe.

Oficjalny klub festiwalowy:

Restauracja Czarny Tulipan, ul. Grodzka 1, tel. 81 532 51 04

http://www.czarny-tulipan.pl

 

PROGRAM

5-8 WRZEŚNIA 2013 R.

Warsztaty Smakuj życie. Program!

6-8 WRZEŚNIA 2013 R.

Benefis Roberta Makłowicza

7 WRZEŚNIA 2013 R.
GODZ. 20:30
SCENA PLAC PO FARZE

XVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek

7 września 2013 R.
15.00
Restauracja Old Pub

Jarmark św. Jacka

5-8 WRZEŚNIA 2013 R.

STARE MIASTO

Tadeusz Rolke

8 WRZEŚNIA 2013 R.
GODZ. 18:00
PUB U FOTOGRAFA