Lubelskie smaki, wysmakowany Lublin

5 edycja Europejskiego Festiwalu Smaku za nami. Jeszcze za wcześnie na oceny i podsumowania, pod pod powiekami wirują sceny, które w ciągu 4 dni rozgrywały się na Starym Mieście, Zamku Lubelskiem, placu Po Farze oraz na Błoniach pod Zamkiem, gdzie po raz pierwszy uruchomiliśmy drugą scenę i Zielony Targ z wyspą ekologicznej żywności, Rybacką Chatą (we współpracy z LGR w Dolinie Tyśmienicy i Wieprza), pokazami Grzegorza Łapanowskiego w ramach kampanii "Trzy znaki smaku".

Po raz pierwszy także zaprosiliśmy na festiwal blogerów z największych polskich miast: Warszawy, Gdańska, Poznania, chcąc pokazać im Lublin oraz rozkochać w regionie, gdzie warto Smakować Życie. Udało się - ich recenzje są nam bardzo przychylne, wyjechali - zakochani w Lublinie Smaków. Cieszymy się z nowej formuły konkursu "Lubelskie smaki", który odbył się na dziedzińcu zamkowym i po raz pierwszy miał charakter otwartych pokazów. To prestiżowe przedsięwzięcie, którego pomysłodawcą i organizatorem jest Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego wzbogaciliśmy nagrodą specjalną - Wioletta Kozioł trafi na staż do Wojciecha Modesta Amaro.  

W centrum wydarzeń stał w tym roku benefis Roberta Makłowicza, który poprowadził Paweł Loroch. Najpierw na Zamku Lubelskim Mistrz otrzymał medal "100 lecia Muzeum Lubelskiego"przyznawany wybitnym osobistościom kultury i nauki, pamiątkowy medal od Województwa Lubelskiego i okolicznościowy grawer od Miasta Lublin. - Obecnością Pana Roberta Makłowicza i Jego benefisem w Lublinie wchodzimy w czas przygotowań do obchodów 700 lecia nadania praw miejskich Lublinowi - powiedział Krzysztof Żuk, Prezydent Miasta Lublin. A Jacek Sobczak, członek Zarządu Województwa Lubelskiego w imieniu Marszałka Krzysztofa Hetmana dziękował Robertowi Makłowiczowi za wybranie królewskiego miasta Lublin na miejsce swojego benefisu, uznając nasz festiwal za strategiczny w promocji gospodarki ze smakiem. Uroczystościom towarzyszyła Gala Dziczyzny przygotowana przez Zajazd Marta w Pułankowicach, jego właściciel Stanisław Stelmach odebrał do festiwalu tytuł "Ambasadora Kulinarnego 2013". Po koncercie The Gypsy Kal Band z Serbii odbyła się część druga benefisu z pokazami kulinarnymi Macieja Bartona z Dworu Ustronie, Agnieszki Kręglickiej z Warszawy, która wraz z bratem Marcinem prowadzi 6 autorskich restauracji oraz Doroty Otachel z Zajazdu Wincentów, cudownym małym recitalem Justyny Szafran, składaniem darów od fanów z całej Polski. Na finał była Ataman w wykonaniu Jana Kondraka i 100 lat po polsku i po serbsku z zespołem Kal Band. 

W Jarmarku św. Jacka uczestniczyło ponad 80 wystawców z Polski i Europy, w sobotę i niedzielę teren Zielonego Targu odwiedziło kilkanaście tysięcy ludzi. Hitem okazało się kilkadziesiąt warsztatów, spotkań i pokazów poświęconych zdrowemu stylu życia przygotowanych z firmą Unlimited Group Polska. Strzałem w dziesiątkę - Akademia Fotografii przygotowana we współpracy z firmą Leica - zajęcia z Tadeuszem Rolke, Leszkiem Mądzikiem i Czesławem Czaplińskim biły rekordy powodzenia. Partnerem spotkań z Mistrzami była Cisowianka, woda mineralna Cisowianka Perlage była oficjalną wodą festiwalu. Cieszymy się z tej współpracy i z nowego, silnego partnera festiwalu. Dziękujemy Pani Edycie Bilskiejmarketing manager Cisowianki. 

Na koncertach Balkaniki i Kal Band bawiło się 10 tysięcy fanów bałkańskich rytmów, a obecność krakowskiego zespołu Translola szczególnie ucieszyła Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta. Relaks i wypoczynek zapewniło artystom SPA Nałęczów. Uzdrowisko Nałęczów to kolejny, silny partner naszego festiwalu.  Wielokulturowy wymiar festiwalu zapewniły intrygujące wystawy sztuki, pokazy kulinarne na Scenie Smaku, spotkania w Salonie Literackim, mistrzowskie pokazy w cyklu "Europa na talerzu" i kino ze smakiem na terenie Starego Browaru przy ul. Bernardyńskiej 15.

Stary Browar to kolejne nowe miejsce festiwalowe, gdzie zaprosiliśmy publiczność na "Noc golonkożerców i Artystów" dedykowaną Kazimierzowi Grześkowiakowi, Ryby od kuchni, rodzinne grillowanie, kino, szanty. To także początek silnej, partnerskiej współpracy z Tomaszem Grodzkim, dyrektorem generalnym Perła Browary S.A. - za rok Stary Browar stanie się epicentrum bardzo energetycznych wydarzeń artystycznych.

Szacujemy, że w ciągu 4 dni nasz festiwal odwiedziło 70 tysięcy osób, w tym wyjątkowo dużo turystów z Polski i Europy. Dlatego na Zamku Lubelskim przygotowaliśmy panel poświęcony promocji regionu przez smak i kulturę, który poprowadził Piotr Franaszek, dyrektor Departamentu Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie. W rozmowie wzięli udział między innymi Czesław Czapliński i Tadeusz Rolke, przedstawiciele największych festiwal smaku zrzeszeni w Polskiej Akademii Smaku, specjaliści od marketingu miejsc. Spotkanie zostało zarejestrowane przez Wschodnia TV. Dziś wiemy, że Europejski Festiwal Smaku to dobre narzędzie do promocji gospodarczej Lublina i Województwa Lubelskiego. Dobrą energię dla festiwalu zapewniało PGE Obrót S.A. - dziękujemy i cieszymy się ze współpracy. 


Partnerami strategicznymi 5 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie są Województwo Lubelskie i Miasto Lublin - dziękujemy! Cieszymy się, że nasz festiwal jest przykładem wzorcowej współpracy pomiędzy Marszałkiem Krzysztofem Hetmanem i Prezydentem Krzysztofem Żukiem w finansowaniu festiwalu. Specjalne podziękowania dla Krzysztofa Grabczuka, Wicemarszałka Województwa Lubelskiego, Piotra Franaszka, dyrektora Departamentu Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego, Anny Augustyniak, dyrektor Kancelarii Marszałka, Katarzyny Mieczkowskiej-Czerniak, Wiceprezydent Miasta Lublin, Michała Karapudy, dyrektora Wydziału Kultury Urzędu Miasta Lublin.


 

Fot. Przemysław Świechowski


PROGRAM

5-8 WRZEŚNIA 2013 R.

Warsztaty Smakuj życie. Program!

6-8 WRZEŚNIA 2013 R.

Benefis Roberta Makłowicza

7 WRZEŚNIA 2013 R.
GODZ. 20:30
SCENA PLAC PO FARZE

XVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek

7 września 2013 R.
15.00
Restauracja Old Pub

Jarmark św. Jacka

5-8 WRZEŚNIA 2013 R.

STARE MIASTO

Tadeusz Rolke

8 WRZEŚNIA 2013 R.
GODZ. 18:00
PUB U FOTOGRAFA